Dräktbeskrivningar

Krigshjärta är en kampanj som till stor del synliggjorts genom sitt dräktskick. Som ny till lajvet kan det upplevas som en hög tröskel att ta sig över, men vi hoppas kunna sänka den tröskeln. Här följer vår vision om dräkt, en förenklad översikt av kulturernas dräkter och längst ner några patineringstips för att ge din dräkt den kärleksfulla avslutande touchen den förtjänar!

Krigshjärta 9 har ambitionen att vara ett så kallat 360-lajv, vilket innebär att vi vill att så mycket som möjligt ska passa in i den estetiska världsbilden som vi tillsammans porträtterar. Det innebär exempelvis att vi inte tillåter vilka tält som helst eller synliga plastflaskor och så vidare. Vi vill på samma sätt att de olika spelbara kulturerna skiljer sig åt i både kläder och utrustning samt grundar sig i sina respektive historiska och geografiska utgångspunkter.

På Gillessidan har vi Storjakowern med grund i tyskt 1500-tal, Skaegi i nordisk vikingatid och Hessbrand i fattigt brittiskt 1400-tal.

Inom Förbundet har vi Cordovien med grund i europeiskt sent 1300-tal och Danna’Gil som baseras i viss mån på 1700-tal men främst har en stark egen estetisk stil.

På bägge sidor kan det finnas jorgaler, vars dräkt är inspirerad av europeiskt sent 1300-tal med vissa inslag av svensk allmoge från 1600-talet. Tex livstycke + kjol istället för klänning. Jorgaler känns främst igen på dräktens avsaknad av färger då grått och brunt föredras.

Till dessa grunder så går det att ta sig en del friheter och flörta med andra estetiker, främst de som inte redan är en annan fraktions eller kulturs estetik. Om du är osäker går det ofta utmärkt att gå helt på historisk grund om inget annat uttryckligen nämns. Till exempel är beteckningen för rang på de flesta koncept, samt vapenrock för förbundets koncept, fastställda och beskrivna i respektive konceptbeskrivning.

Här följer kortfattade beskrivningar av de tre mest grundläggande plaggen på båda sidor.

Gillet:
Knektjacka
Knekthosor
Knektskjorta
De här plaggen funkar som grund för alla jakowska roller.

Förbundet:
Hosor och brokor
Kjortel/vapenrock
Linneskjorta
De här plaggen funkar som grund för alla cordover och jorgaler

 

Tips: Fokusera på silhuetten och helheten. Hur kroppsnära olika plagg sitter och vilket tygkvalitet/tjocklek du använder är viktigare för helheten än vilken typ av söm du använder dig av.

Vi uppmuntrar alla att patinera sina dräkter för att få till känslan av att de faktiskt använts i krig en längre tid. Det gör också dräkten många gånger snyggare! Här är några förslag på metoder:

  • Sy plagget av ett ylle som har lite grov struktur redan från början, tex. korps tunna vadmal som lätt får fransigt slitna kanter och snabbt får en fin slityta även om det inte håller lika länge som mer tätväda tyger.
  • Slit framför allt ytterplagg med hjälp av sandpapper, kniv eller andra vassa verktyg. Fokusera på ställen som naturligt slits, tex. knän, sömmar, fållar och kreneleringar, bitar som ligger an mot rustningskanter osv.  Gamla lappade revor eller saknade knappar kan också vara snyggt.
  • Använd trälim uttunnat i vatten och lite färg för att skapa en lite stelare struktur och veck i plagget. Det ger en känsla av att plagget använts länge och blivit styvt av gammal smuts och svett.
  • Färga plagget med akrylfärg eller liknande för att ge det ett smutsigt intryck. Naturlig lera fastnar sällan på ylle som är bra på att hålla sig rent. Så spreja försiktigt i tunna stora lager eller måla på färgen utblandat i vatten med svamp. Fokusera åter igen på utsatta områden som tex. nederfållar där smuts samlas. Gamla blodfläckar görs med fördel rätt så bruna för att se naturliga ut.
  • Fett av olika slag kan också skapa en bra fet smutseffekt. Använd då inte matfetter som härsknar utan tex vaselin i stället. Oftast passar den här typen av patina runt halsringningar och andra ställen som ligger an mot huden, men kan även fungera ihop med rost från till exempel en brynja för att ge intryck av gammal rustningsolja.
  • Olja alla skurna kanter av läder så att de mörknar och mjuka upp lädret i blött tillstånd så att det inte är så slätt. Skrapa eller sandpappra det. Det går också att smutsa naturgarvat läder med vatten som innehåller rostig metall, men var försiktig då det biter effektivt.

Lycka till och våga ta i!