Hessbrännare

Hessbrand är beläget i nordöstra Dönland. Det är en bergig och skogig del av världen. Dess invånare, kallade hessbrännare, lever ett hårt liv för att klara sig. De är ett seglivat, praktiskt och envist folk vana vid att inget kommer gratis. De två enskilt största näringarna i Hessbrand är gruv- och skogsarbete. Från detta utvinns huvudsakligen svavel och salpeter, som används för Gillets framställning av krut. Hessbrännarna har vanligen de smutsigare och lågt betalda arbetsuppgifterna. Utöver detta är det vanligt att försörja sig på jordbruk, jakt eller som legosoldat.

Det finns få städer och inget enat eller centralt styre i Hessbrand. En hessbrännares viktiga tillhörighet är istället klanen. Liksom stadsstaterna i Dönland sköter de hessbrandska byarna sig själva – vilket i praktiken innebär ändlösa släktfejder och att argument inte sällan avgörs med knytnävarna.

I Hessbrand talas dialekten hessbrandska (engelska) vid sidan av allspråket (svenska). Dessa två är inlajv bara dialekter av samma språk, och alla som talar det ena förstår det andra. Det är aldrig krav på att tala engelska för att spela hessbrännare.

Hessbrännarna är av sin natur fientligt inställda mot allt som är annorlunda. Det sträcker sig från såväl den ingifta kusinen och de där underliga typerna i grannbyn till stadsfjantarna i södra Hessbrand. Ordspråket ”min kusin och jag mot världen, mina syskon och jag mot kusinerna” sammanfattar bra mentaliteten i Hessbrand. Det folk som får utstå mest spott och spe från hessbrännaren är vanligen jakowerna.

Notera att hessbrännarnas typ av rasism aldrig går på off-attribut utan snarare på t ex en karaktärs härkomst, fåniga seder eller fula kläder. Inte heller går den på sexualitet eller kön, hessbrännare lägger sig inte i vem du ligger med, vem du blir kär i eller vad du har för kön. Det är ju upp till var och en att själv avgöra.

Visionen med hessbrännare är att de är fattiga och exploaterade, men också kaxiga och uthålliga. Inspiration hämtas huvudsakligen från Irland under medeltiden.

Dräktskick
Kläderna i Hessbrand består av doublet och hopsydda hosor, eller fotsid cotehardie med hätta/struthätta. Mönstrade tyger är vanligt i Hessbrand, och vanligaste färgerna är de som enkelt och billigt går att få till med växtfärger hemmavid. Alltför bjärta färger anses ohessbrandskt och givet kulturens xenofobiska drag är det inget man vill vara. Miparti förekommer, vanligast i hättan eller i cotehardier i kombination med rutigt. Klädedräkten är könsneutral, vilket innebär att vem som helst kan ha cotehardie eller doublet/hosor.

Namnskick
Hessbrännare har irländska namn enligt formeln [förnamn] [efternamn]. Exempel: Saoirse O’Connor, Cian Callaghan, Moira Cassidy.

Spelbara koncept

Hessbrändsk knekt

Klicka på bilden för större text

Att sälja sin arbetskraft till kriget är ett vanligt yrkesval i Hessbrand, och skuldslavar som säljs till kriget är inte heller ovanligt. Hessbrännarna tjänstgör vanligen som lätta eller medeltunga trupper hos Gillet, ofta med pilbåge, spjut eller pikar. De är flexibla, kaxiga och fattiga.

Förväntat spel
Passar dig som vill utforska livet i det lägsta skiktet av krigets samhällsstege ur den hessbrandska kulturens perspektiv.